← Όλα τα άρθρα

«ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ – ΝΟΙΚΙΑΖΩ»

Με το πρόγραμμα ¨Ανακαινίζω-Νοικιάζω¨ επιδοτείται η ανακαίνιση ή επισκευή κενών οικιών και διαμερισμάτων ιδιωτών με σκοπό την αύξηση του διαθέσιμου κτιριακού αποθέματος για κατοικία, με τη διάθεσή τους για εκμίσθωση ως κατοικιών.

Η επιδότηση ανέρχεται στο 40% των πραγματοποιηθεισών δαπανών, οι οποίες μπορούν να ανέρχονται μέχρι το ύψος των 10.000 ευρώ (μέγιστο ποσό επιδότησης: 4.000 ευρώ) και περιλαμβάνουν τόσο τα απαιτούμενα προϊόντα και υλικά όσο και τις εργασίες.

Σε ποιους απευθύνεται

Δικαιούχοι είναι ιδιώτες ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικίας, για 1 ακίνητό τους με χρήση κατοικίας.

Προϋποθέσεις Υπαγωγής στο πρόγραμμα Ανακαινίζω-Νοικιάζω:

  • Να διαθέτετε την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 50%
  • Το ακίνητο να είναι κατοικία (διαμέρισμα ή μονοκατοικία), να έχει έκταση κύριων χώρων έως 100 τ.μ. και να βρίσκεται σε οικιστική περιοχή (δηλαδή: εντός γενικού πολεοδομικού σχεδίου ή εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου ή εντός ορίων οικισμού ή εντός ζώνης οικισμού όπου υφίστανται ειδικοί όροι δόμησης)
  • Να έχετε ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ
  • Το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των 3 τελευταίων ετών
  • Δεν έχετε λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας (π.χ. Προγράμματα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ») ή ανακαίνισης σε ακίνητο ιδιοκτησίας σας τα τελευταία πέντε 5 έτη και δεν έχετε ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό σας

Επιλέξιμες Δαπάνες στο πλαίσιο του Προγράμματος

  • Δαπάνες για εργασίες ανακαίνισης και επισκευής του επιλέξιμου ακινήτου.
  • Δαπάνες για αγορά προϊόντων και υλικών που είναι απαραίτητα για τις εργασίες ανακαίνισης και επισκευής.
  • Δαπάνες για τυχόν απαιτούμενες ασφαλιστικές εισφορές ΙΚΑ για τις οικοδομικές εργασίες ανακαίνισης και επισκευής.
  • Δαπάνες υπηρεσιών μηχανικού για τυχόν εκδόσεις αδειών/εγκρίσεων ή εκπόνησης μελετών (στο πλαίσιο έκδοσης αδειών/εγκρίσεων) ή έκδοσης Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) που απαιτούνται από την κείμενη νομοθεσία για την υλοποίηση των εργασιών ανακαίνισης και
    επισκευής. Η μέγιστη επιλέξιμη δαπάνη ορίζεται έως του συνολικού ποσού των 700 €.

Υλοποίηση του προγράμματος

Κατόπιν της εκταμίευσης της προκαταβολής, ο δικαιούχος έχει τη δυνατότητα να προβεί στις επιλέξιμες δαπάνες για την ανακαίνιση και επισκευή του ακινήτου.

Η πραγματοποίηση των πληρωμών για τις επιλέξιμες δαπάνες θα πρέπει να έχει λάβει χώρα εντός 6 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής στο Πρόγραμμα, άλλως η εγκριτική απόφαση ανακαλείται.

Μετά την ανακαίνιση ο δικαιούχος πρέπει υποχρεωτικά να προχωρήσει σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια τριών (3) τουλάχιστον ετών.

Στην Trust Development με γνώμονα την πολυετή εμπειρία μας(έργα μας) μπορούμε να σχεδιάσουμε μαζί την ανακαίνιση του σπιτιού σας στα πλαίσια του προγράμματος Ανακαινίζω-Νοικιάζω.

Νεότερα Άρθρα

«ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ – ΝΟΙΚΙΑΖΩ»

10 Απριλίου, 2024
Ενίσχυση Ίδρυσης Τουριστικών Επιχειρήσεων

Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων

23 Οκτωβρίου, 2023
Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για Νέους

Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους

27 Φεβρουαρίου, 2023
Γ.Ε.ΜΗ. : 157975306000